Scroll voor het artikel

Het patriarchaat wankelt #2

Wat is de stand van zaken van #MeToo? Drie publicisten, een jongerenwerker en een Tweede Kamerlid kijken terug. Wat is er veranderd? Wat heeft het opgeleverd?

De hashtag #zeghet werd bedacht door schrijfster en performer Anke Laterveer. “Ik had iets meer van de hashtag verwacht, maar uiteindelijk was het toch wel gaaf. We zijn er met z’n allen naar gaan kijken, zo van: is het zo erg? Ja, zo erg kennelijk. En nu kunnen we er wat aan doen. Die sprong is alvast gemaakt.”

Anke Laterveer ©David Jagersma / Live Magazines

Publicist Hasna El Maroudi merkte dat de #MeToo hashtag een taboe in haar persoonlijke omgeving doorbrak. “Ik hoorde opeens verhalen van familieleden en vriendinnen die ik nog niet kende. Dat was een enorme winst. Er is veel meer inzicht gekomen in wat vrouwen eigenlijk allemaal meemaken, en komt veel meer binnen.”

Ondermijnend

Noor Spanjer is hoofdredacteur van Broadly, het online vrouwenplatform van VICE. Zij keek hoe er internationaal werd omgegaan met #MeToo. “In de Verenigde Staten werden niet alleen mensen ontslagen die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik en/of machtsmisbruik maar ook kwamen er meer bewustzijnscampagnes. Trots is niet het goede woord, maar er werd wel actie gevoerd en dat is positief. Wat me in Nederland stoorde, is hoe publieke figuren in de Nederlandse media #metoo ondermijnden en direct zo af gingen schrijven. Dus bij de eerste de beste DWDD-aflevering die er over ging, zaten de gasten te zuchten hoe moe ze er al van waren. Dat is zo’n typische reactie, en zo’n ondermijning van het probleem. Ik dacht, wat is dit voor bullshit?”

Sofie van den Enk – Kirsten van den Hul – Noor Spanjer ©David Jagersma / Live Magazines

Zo moe

Anke Laterveer: “Dat gezucht de hele tijd in de media. Dat is inderdaad vermoeiend en zegt ook iets over hoe media werken. Nu ging het bovendien ook vaak over of het zielig was voor een man dat hij wel of niet onterecht werd beschuldigd. Dat leidde ook weer af van waar het over zou moeten gaan.”

Kirsten van den Hul is Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Zij noemt de manier waarop #MeToo wordt ondermijnd een uitwas van het wankelende patriarchaat. “Dat patriarchaat slaat terug als het zich bedreigd voelt. Zolang we een wereld hebben waarin de wat oudere, witte mannen de macht hebben, verandert er weinig.”

Kirsten van den Hul ©David Jagersma / Live Magazines

Machtsverhoudingen

Presentatrice Sofie van den Enk reageert gekscherend: “Nu het patriarchaat is gevallen… wil ik ook even een man aan het woord laten.” Raoul Chocolaad is beleidsmedewerker bij Qpido. Volgens Chocolaad is #MeToo geen topic onder jongeren omdat ze nog veel behoefte hebben aan algemene informatie over seksualiteit. Onder jongeren gaat het dan over zwangerschap en seks. “Het zou heel fijn zijn als ze veel meer leren over wat gezond seksueel gedrag is. We moeten jongeren toch nog veel beter gaan voorlichten.”

Raoul Chocolaad©David Jagersma / Live Magazines

Blaming the victim

Hasna El Maroudi: “Ik kan me herinneren dat wij als meisjes op de middelbare school zelfverdedigingslessen kregen bij gymnastiek en de jongens mochten voetballen. Dus wij leerden dat we in de tram niet bij het raam moesten gaan zitten en de jongens trapten een balletje. Dat was heel raar.” Raoul Chocolaad: “Dat is inderdaad raar. Jongens moeten die informatie ook krijgen. En moeten weten wat de spelregels zijn.” Raoul vindt dat jongeren meer bewust moeten worden gemaakt van het risico van seks en internet. De boodschap van de huidige sexting-politiecampagne ‘doe het niet’ vindt hij ‘eigenlijk wel goed’. “Je gaat toch ook niet tegen jongeren zeggen, loop maar in je blootje over straat?” Anke Laterveer: “Dat zou nou juist wel moeten kunnen. Je moet je vrij kunnen bewegen. Dan kun je ze ook leren: je kunt maar beter niet naar buiten gaan want dan loop je het risico om aangerand te worden.” Geen goed signaal, vindt Laterveer, met negatieve gevolgen. Een jaar of drie geleden werd Laterveer aangerand en de agent bij de aangifte zei: ‘je moet natuurlijk ook geen man in huis halen.’ “Twee weken geleden was mijn wasmachine kapot. Ik moest toen een reparateur laten komen. Ik dacht, als er nu iets gebeurt, kan ik bij niemand terecht.”

Kinderen

Sofie van den Enk: “Wat kunnen we als ouders onze kinderen leren over gezond seksueel gedrag?” Hasna: “Ik hoop dat we onze dochters leren dat ze het moeten vertellen als ze iets overkomt en dat we onze zoons moeten opvoeden met de idee dat je niet zomaar aan iemand mag zitten.”

Hasna El Maroudi ©David Jagersma / Live Magazines

Anke Laterveer geeft dat zowel aan haar zoon en dochter mee. “Ik leer ze beiden dat ze baas zijn over hun eigen lijf en dat ze nee kunnen zeggen als ze iets niet willen. Ik heb ze het verschil tussen verdrietige en leuke geheimen geleerd. Van verdrietige geheimen krijg je buikpijn, die geheimen moet je altijd delen. En leuke geheimen mag je voor jezelf houden. Het begint al bij de Duplo. Een kind kan leren om aan het andere kind te vragen: vind je het nog leuk, ben je oké?” Volgens Laterveer vinden kinderen dat helemaal niet ingewikkeld. “Volwassenen misschien. Maar kinderen niet.” Kirsten van den Hul: “Volgens mij kunnen we concluderen dat we allemaal een moeder als Anke zouden moeten hebben.”

Deel dit artikel